Hayat Örüntüleri

 

Hiç farklı olaylarda benzer hissettiğiniz ve benzer tepkiler verdiğinizi fark ettiniz mi? Peki bunları çocukluktan beri tekrar tekrar yaşadığınızı hiç fark ettiniz mi? Burada erken dönem uyumsuz şemalar ve şema terapi devreye giriyor.

 

 

Çocuklukta öğrendiğimiz, geliştirdiğimiz ve sürdürdüğümüz yaşam örüntülerine erken dönem uyumsuz şemalar diyoruz. Terk edilme, güvensizlik, sosyal izolasyon, duyguları bastırma, yüksek standartlar, haklılık, karamsarlık, başarısızlık, kusurluluk, yetersiz özdenetim, bağımlılık, onay arayıcılık, hastalık ve zarar karşısında dayanıksızlık, iç içe geçme, boyun eğme duygusal yoksunluk ve cezalandırıcılık erken dönem uyumsuz şemalardır. 

 

Özellikle çocuklukta deneyimlenen ve yetişkinlikte karşımıza çıkan benzer olaylarda şemalar kendilerini daha çok belli edebilirler. Bulunması ve fark edilmesi kolay değildir. O nedenle üzerinde uzun süre konuşulması gerekebiliyor. Aynı şeyleri yaşamak ve deneyimlemek otomarik geliştiği için farklı davranmak ve bilinmeyeni seçmek kolay olmuyor.

 

Şema terapide daha çok neler tekrarlanıyor, nerede öğrenildi/başladı, nasıl gelişti gibi anlamlandırmalarla başlayarak devam ediyoruz. Tabii ki bu şema terapinin çok küçük bir kısmını oluşturuyor. 

 

Hepimizin yetişkinlik hayatına çocukluktan getirdikleri var ama bunlar değiştirilemez, bu döngüler de kırılamaz değil.