Psikoterapi Sürecine Başlamak

 

Psikoterapi sürecine başlama kararı kolay alınabilen kararlardan değildir. Bu süreçte maddi ve manevi yatırım yapmanız gerekiyor. Yüzleşmeniz gereken meselelere hazır mısınız, bu süreç için gereken enerji şu anda sizde var mı gibi önemli konular öne çıkmaya başlayabiliyor. 

 

Psikoterapi sürecinde (benim için) öne çıkan üç konu var: çaba, değişim ve hazır olma.

 

 

Özellikle bilişsel davranışçı terapi ya da şema terapi yaklaşımlarıyla çalışan bir psikoloğa/psikoterapiste gidiyorsanız seans aralarında yapmanız gerekenler ve bunlar için göstereceğiniz çabanın önemli bir yeri oluyor. Psikoterapi süreci sadece belirli sıklıkta meydana gelen seanslardan oluşmuyor. Seanslar arasında bu uygulamalarla süreç devam etmiş oluyor. Değişimin büyük bir kısmının burada olduğunu da söyleyebilirim. 

 

Değişim, güzel göründüğü kadar yıpratıcı da olabiliyor. Çoğunlukla bizim için alışık olduğumuz/daha bilinir olan olumsuz ya da zarar verici olsa da olumlu tanıdık/bilinir olmadığı için yine olumsuzu seçebiliyoruz. Bilinmeyen bir alana girmek hiç kolay değil. Dolayısıyla buna cesaret etmek de kolay olmayacaktır.

 

Bu süreçte belki daha önce hiç düşünmediğiniz, anlamlandıramadığınız, arka plana attığınız, görmek istemediğiniz çoğu şeye bakıyoruz. Bu kadar farkındalıkla hayata devam ediyor olmak kolay olmuyor. Rutin olarak yaşadığınız şeylere farklı bir gözle bakıyorsunuz. Bunu kabullenmek için bile zaman gerekiyor.

 

Bütün bu süreçler zor görünse de bulunduğunuz durumda hayatınızı zorlaştıranlara bakıyoruz. Ardından bütün bunlar hayatınıza ne getiriyor (daha çok neler götürüyor) ve yerlerine ne koyabiliriz bunlara odaklanıyoruz. Her zaman yanınızda psikoloğunuz/terapistiniz oluyor. Ne yapıyorsunuz, neyi neden yapıyorsunuz, önünüzde nasıl bir yol var bunların hepsi konuşuluyor. Aynı dili konuşmaya başlıyorsunuz.

 

Psikoterapi süreci inişli çıkışlı bir süreç. Dolayısıyla bazı seansların ardından daha kötü hissederek de çıkabilirsiniz. Hatta o haftanız da normalden daha olumsuz hissederek geçebilir. Bir süre her şey çok iyi giderken tekrar olumsuz hissetmeler de başlayabilir. Çoğu zaman çocuklukta başlayıp devam eden konuları ele alıyoruz. Bu nedenle değişim de zamana yayılacaktır. Bu zaman belki haftalar, belki aylar, belki de yıllar sürebilir. 

 

Psikoterapistler birebir aynı eğitimden geçmiş olsalar bile hiçbir terapist-danışan psikoterapi süreci birbirinin aynısı olamaz. Aynı terapist bütün danışanlarıyla farklı ilerlerken, aynı danışan farklı terapistlerle süreci yürüttüğünde yine farlı bir süreç ortaya çıkacaktır. Burada önemli olan ne kadar farklı olduğu değil etik sınırlar içerisinde bu sürecin yürütülüyor olmasıdır.